Älykästä muovinkäsittelyä

Oululainen Head Recycle Systems Oy on kehittänyt pilottilaitteiston, joka mahdollistaa kotitaloudessa syntyvän muovin kierrättämisen uudelleenkäytettäväksi raaka-aineeksi. Laitteisto otetaan käyttöön Oulun Rakennusteho Oy:n toteuttamassa asuinkiinteistössä joulukuussa 2019.

– Ensimmäinen pilottilaite otetaan käyttöön oululaisessa, 150 huoneiston uudiskohteessa. On todella hienoa, että Rakennusteho on lähtenyt ennakkoluulottomasti mukaan pilottiprojektiin, joka on mahdollistanut myös tuotekehityksen asiakkaan palautteen mukaan, kertoo Head Recycle Systemsin toinen perustaja ja toimitusjohtaja Johnny Pehkonen.

Laitteisto sijoitetaan taloyhtiön jätepisteeseen, jossa se on integroitavissa olemassa olevaan jätteenkeräykseen. Se tunnistaa jätteen sekä lajittelee muovijätteen kahteen jakeeseen: jatkojalostukseen soveltuvat muovit ja energiajätteeksi soveltuvat raaka-aineet.

– Muoviroskiksen sisällä on prosessori, joka tunnistaa ja lajittelee sisään tulevan jätteen NIR-teknologiaa käyttäen. Tällä pääsemme kierrätettävissä olevan muovin osalta 100% kierrätysasteeseen, Pehkonen kertoo.

– Tietääksemme laitteisto on ensimmäinen maailmassa, joka automatisoi muovin käsittelyn näin pitkälle kotitalouksissa.

Head Recycle Systems panostaa muovijätteen käsittelyn automatisoinnin kehitykseen soveltamalla korkean teknologian sovelluksia, kuten tekoälyä.

– Kotitalouksien lisäksi robotiikkajärjestelmiä tullaan kehittämään yrityksille ja teollisuudelle kiertotalouden toteutumiseksi. Asiakkaiden kanssa on jo keskusteltu alustavista toimituksista, paljastaa Pehkonen.

Laitteiston kehitystä on tehty yhteistyössä oululaisten teknologiaosaajien kanssa kuten VTT, Spectral Engine ja Oulun Ammattikorkeakoulu.

Oululainen Head Recycle Systems Oy on vuonna 2018 perustettu yritys, joka automatisoi muovijätteen jalostamisen uudelleenkäytettäväksi raaka-aineeksi. Yrityksen perustivat teollisuusneuvos Veikko Lesonen sekä diplomi-insinööri Johnny Pehkonen. Lisäksi taustalla on joukko automaation ja ympäristöteknologian ammattilaisia.

Lisätietoja:
Johnny Pehkonen, toimitusjohtaja, Head Recycle Systems Oy
p. 050 5975 944 / johnny.pehkonen@headteam.com

www.headrecyclesystems.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *